Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün Mü?
Lomber disk herniasyonu(bel fıtığı), genellikle omurganın aşırı zorlanması veya travması, hareketsizlik, ağır yük kaldırma, yeterli kas esnekliğinin sahip olunmaması, fazla kilo gibi durumlara bağlı olarak görülmektedir.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel ağrısı (öksürme, hapşurma gibi durumlarda artan ağrı) kalçadan bacağa yayılan ağrı, yanma veya uyuşma hissi…
Bel Fıtığı Tanısı İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?
Bel fıtığı için hasta öyküsü ve nörolojik muayene ile ön tanı alınmaktadır. Kesin tanı için en geçerli olan yöntem ise lomber MR (bel MR)dır. Bel fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler fizik tedavi, ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurabilmektedirler.
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur? Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?
Ameliyat, bel fıtığı tedavisi için en son başvurulan tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların %85-90’ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, manuel terapi uygulamaları, elektrofiziksel ajanlar ile tedavi edilebilir.
Yürüyüş Yapmak Bel Fıtığına İyi Gelir Mi?
Yürüyüş yapmak, yüzmek, bisiklete binmek gibi minimal egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler problemli disc üzerindeki stresi en aza indirirler. Fakat bel fıtığı hastaları, iyileşme sürecinin başlarında uzun süre yürüyüş yapılamayacağının bilincinde olunmalıdır. Yürüme miktarı, kişinin yaşadığı ağrı veya rahatsızlık düzeyine bağlı olacaktır. Kısa bir yürüyüş süresiyle (10 dakika gibi) başlanmalı ve ağrı, uyuşukluk veya karıncalanma hissiyatı olmadığı sürece zamanla 30 veya 40 dakikaya kadar arttırılabilir.